sobota, 24 sierpnia 2013

Powitanie i Rogaliki z truskawkami

Tak więc, jakiś czas temu zdecydowałam się w końcu założyć bloga, po długich prośbach mojego ukochanego chłopaka, a dzisiaj przyszedł czas na pierwszy wpis :) 

Także: Cześć wszystkim, ktokolwiek kiedykolwiek przeczyta moje wypociny na tym blogu :)

Planuję tu zamieszczać moje przepisy na troszkę zdrowsze i lżejsze, wszystkim znane potrawy, a także na te mniej zdrowe smakołyki, bo przecież każdy czasem może sobie pozwolić na małe co nieco ;) Mam w planach, aczkolwiek zobaczymy co z tego wyjdzie, popisać troszkę o mitach i faktach dietetycznych.

no to tyle słowem wstępu, a teraz pierwszy przepis...

Rogaliki z truskawkami





Potrzebne będą:
  •         3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć pszennej pełnoziarnistej)
  •         Około 50g świeżych drożdży
  •         ¼ szklanki mleka (proponuję 2% tłuszczu)
  •         1 jajko
  •         Około 25g margaryny lub masła klarowanego (próbowałam też z 3 łyżkami oleju rzepakowego wyszły całkiem smaczne)
  •         3 łyżki jogurtu naturalnego
  •         3 łyżki miodu lub brązowego cukru lub ksylitolu lub stewi (co kto lubi i co kto może)


Mleczko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę miodu lub innej wybranej substancji słodzącej, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawimy na około 10 min.
W tym czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę, a w misce mieszamy ze sobą mąkę, resztę miodu, jajko 3 łyżki jogurtu, margarynę po ostygnięciu i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy, jeżeli klei się do ręki należy dodać więcej mąki, a gdy nie chce nam się za bardzo połączyć proponuję jeszcze trochę jogurtu ( wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjecie, bo jedna chłonie wodę lepiej niż druga). Miskę wysypujemy mąką i zostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na około godzinkę.
Następnie dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na kształt koła o grubości  2-3 mm, dzielimy na trójkąciki. Na szerszej części każdego trójkąta nakładamy truskawkę/ pół truskawki, w zależności od wielkości trójkątów i truskawek. Jeżeli truskawki nie są słodkie można je polać odrobiną miodu lub posypać troszeczkę cukrem. Trójkąty zawijamy w kształt rogalika. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można je posmarować jajkiem, lub olejem i pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 20 min lub do zarumienienia.  Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

 Jako nadzienie można użyć również wiśni, śliwek, porzeczek, brzoskwiń świeżych, lub z kompotu, albo innych  owoców które przyjdą wam na myśl. Zawsze warto poeksperymentować.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz