poniedziałek, 16 września 2013

Chleb żytni

Kocham domowe i zdrowe pieczywo dlatego polecam chlebek żytni mojego wykonania. Jako, że chleb jest w 100% z mąki żytniej, nie wyrośnie po dodaniu drożdży, dlatego też 3 dni wcześniej przygotowałam zakwas. Zazwyczaj zakwas powinno się dokarmiać tydzień przed wykorzystaniem, ale mój był tak żywy, że już trzeciego dnia wyszedł ze słoika, więc postanowiłam go wykorzystać.






Jak przygotować zakwas:

Do w miarę dużego słoika wsypać 2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej, dodać mniej więcej taką samą ilość letniej wody, najlepiej przegotowanej i wymieszać. Powstała mieszanina powinna mieć dość gęstą konsystencję. Słoik odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia czynność powtórzyć, dokładnie wymieszać zawartość słoika i znowu odstawić w ciepłe miejsce. Powtarzać te czynności najlepiej przez tydzień, chyba, że tak jak mi, zakwas wyjdzie wam ze słoika, wtedy możecie go wykorzystać :) W miarę upływu czasu zakwas będzie rósł i będą pojawiały się w nim pęcherzyki powietrza, zapach zmieni się na kwaśny. Dopóki na zakwasie nie zobaczycie pleśni, znaczy, że nie jest zepsuty i można go wykorzystać.

Przepis na chleb:

500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 ml letniej przegotowanej wody
Zakwas ( niecały zostawiamy 3-4 łyżki zakwasu w słoiku, który dalej można dokarmiać i użyć do następnego chlebka)
półtorej łyżeczki soli
łyżka zarodków pszennych
1/4 szklanki nasion siemienia lnianego
1/4 szklanki pestek dni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 otrębów owsianych
łyżka oleju roślinnego, ja użyłam rzepakowego

Mąkę najlepiej przesiać, a pozostałe na sicie otręby z maki wrzucić do miski, dodać sól, zarodki pszenne i nasiona. wymieszać z mąką następnie dodać resztę składników, wyrobić ciasto ( może się mocno kleić do rąk w początkowej fazie wyrabiania, ale potem jest już tylko lepiej). Wyrobione ciasto włożyć do wysypanej mąką, bądź naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, w ciepłym miejscu. Po tym czasie wysmarować keksówkę olejem, można też wysypać otrębami, (np. pszennymi, owsianymi, żytnimi) i włożyć do niej ciasto chlebowe, przykryć ściereczką i znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. Przed pieczeniem można posmarować wierzch chleba żółtkiem jaja i posypać otrębami lub nasionami, ja wierzch lekko poprószyłam mąką.

włożyć chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec bez termoobiegu przez około 40-50 min, do zarumienienia bochenka :)



Chleb żytni niestety długo wyrasta, ale poświęcony czas się opłaca, gdyż w niewielu sklepach, a nawet piekarniach można znaleźć prawdziwy 100% chleb żytni, bez dodatku mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz