Jak przygotować zakwas:
Do w miarę dużego słoika wsypać 2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej, dodać mniej więcej taką samą ilość letniej wody, najlepiej przegotowanej i wymieszać. Powstała mieszanina powinna mieć dość gęstą konsystencję. Słoik odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia czynność powtórzyć, dokładnie wymieszać zawartość słoika i znowu odstawić w ciepłe miejsce. Powtarzać te czynności najlepiej przez tydzień, chyba, że tak jak mi, zakwas wyjdzie wam ze słoika, wtedy możecie go wykorzystać :) W miarę upływu czasu zakwas będzie rósł i będą pojawiały się w nim pęcherzyki powietrza, zapach zmieni się na kwaśny. Dopóki na zakwasie nie zobaczycie pleśni, znaczy, że nie jest zepsuty i można go wykorzystać.
Przepis na chleb:
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 ml letniej przegotowanej wody
Zakwas ( niecały zostawiamy 3-4 łyżki zakwasu w słoiku, który dalej można dokarmiać i użyć do następnego chlebka)
półtorej łyżeczki soli
łyżka zarodków pszennych
1/4 szklanki nasion siemienia lnianego
1/4 szklanki pestek dni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 otrębów owsianych
łyżka oleju roślinnego, ja użyłam rzepakowego
Mąkę najlepiej przesiać, a pozostałe na sicie otręby z maki wrzucić do miski, dodać sól, zarodki pszenne i nasiona. wymieszać z mąką następnie dodać resztę składników, wyrobić ciasto ( może się mocno kleić do rąk w początkowej fazie wyrabiania, ale potem jest już tylko lepiej). Wyrobione ciasto włożyć do wysypanej mąką, bądź naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, w ciepłym miejscu. Po tym czasie wysmarować keksówkę olejem, można też wysypać otrębami, (np. pszennymi, owsianymi, żytnimi) i włożyć do niej ciasto chlebowe, przykryć ściereczką i znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. Przed pieczeniem można posmarować wierzch chleba żółtkiem jaja i posypać otrębami lub nasionami, ja wierzch lekko poprószyłam mąką.
włożyć chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec bez termoobiegu przez około 40-50 min, do zarumienienia bochenka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz